Gerealiseerd: Longweefsel kweken op een chip

Longziekten bij te vroeg geboren en jonge kinderen zijn vaak levensbedreigende en moeilijk te behandelen aandoeningen, waarvan de onderliggende oorzaken vaak nog onduidelijk zijn. Meestal gaat het om een combinatie van erfelijke-, en omgevingsfactoren. Nieuwe therapieën en geneesmiddelen kunnen niet bij patiënten uitgeprobeerd worden, maar moeten eerst worden getest in het laboratorium.

Nieuwe ontwikkelingen in het laboratoriumonderzoek maken het mogelijk om cellen van patiënten te laten groeien in kweekvaatjes (de ‘chip’), waarin de bloedstroom en de ademhaling kunnen worden nagebootst. Het resultaat is een dynamisch celkweek systeem dat veel meer overeenkomsten heeft met echt longweefsel (‘lung on a chip’) dan de huidige modellen.

Om dit te kunnen doen zijn speciaal ontwikkelde, computergestuurde pompen nodig.

De apparatuur zal gebruikt worden om nieuwe geneesmiddelen te testen voor de erfelijke longaandoening Cystische Fibrose. Daarnaast zal deze apparatuur worden gebruikt om de oorzaken van aangeboren en geïnduceerde longafwijkingen bij te vroeg geboren kinderen beter te begrijpen, zodat ook voor deze allerkleinsten nieuwe therapieën ontwikkeld kunnen worden.