Project

VR Echoscopie: voor het vroeg opsporen van aangeboren afwijkingen

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 180.000 vrouwen zwanger. Zo’n 3-5% van deze vrouwen heeft kans op complicaties bij de zwangerschap door aangeboren afwijken bij hun ongeboren kind. Ondanks de huidige 13-wekenecho, ligt de detectie van deze afwijkingen nog te laag. Hoe eerder de afwijking wordt gezien, hoe beter de behandeling en adviezen. Innovatie is daarom dringend nodig.

3D Echoscopie

In het Erasmus MC wordt daarom geoefend met het gebruik van een innovatieve techniek: echoscopie met driedimensionale virtual reality. Hiermee kunnen aanstaande ouders hun ongeboren kind in ‘echt 3D’, als een hologram, bekijken. Door deze techniek kunnen artsen al vroeg in de zwangerschap afwijkingen zien en bijvoorbeeld de groei en omvang van de embryo beter monitoren.

Gynaecoloog en projectleider Melek Rousian is erg enthousiast over de ontwikkelingen:

‘Met de nieuwe beelden kunnen wij vroeger in de zwangerschap nog nauwkeuriger diagnoses stellen. En kunnen we vaker afwijkingen constateren en daarop anticiperen.

Naar de standaardzorg

Een volgende stap in het onderzoek en gebruik van 3D echo’s betreft het aantonen van het belang van deze echoscopie tijdens de zwangerschap. Met uw bijdrage kan een uitgebreide studie worden uitgevoerd om de meerwaarde van virtual reality te bevestigen, waardoor het in de toekomst beschikbaar is voor alle zwangere vrouwen. Help ons bij het verbeteren van de zorg voor toekomstige ouders en hun ongeboren kinderen.

Ja, ik draag bij aan drie-dimensionale (3D) echoscopie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.