Nieuws
Project

Steun Crocokids: voor kinderen met Crohn en Collitis Ulcerosa

Crohn en collitis ulcerosa. Als je als volwassene deze diagnose krijgt, is dat al erg verdrietig. Maar er zijn ook kindereren die te horen krijgen dat een chronische darmziekte voortaan hun leven zal beïnvloeden. Voor deze kinderen is ‘Crocokids’ in het leven geroepen. Het idee is om ouders en kinderen die met crohn of collitis ulcerosa te maken hebben bij elkaar te brengen, wetenschappelijk onderzoek te bevorderen en begrip te vergroten.

Ziekte van Crohn en Collitis Ulcerosa
In Nederland komen er ieder jaar ongeveer 250 kinderen met Crohn of colitis bij. Colitis ulcerosa betreft ontstekingen aan de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn kan het gehele spijsverteringskanaal, aangetast zijn. Kenmerkend voor deze aandoeningen zijn de telkens terugkerende onvoorspelbare opvlammingen van de ziekte, die erg pijnlijk zijn. De aandoening kan ook leiden tot diverse complicaties, zoals bloedingen met bloedarmoede tot gevolg, vernauwingen van de darm, een gat in de darm, het ontstaan van darmkanker of complicaties als gevolg van het levenslang moeten gebruiken van zware medicijnen.

Taboe
Initiatiefnemer Lissy de Ridder, kinderarts in het Erasmus MC Sophia met als specialisatie maag-, darm- en darmziekten, maakt zich hard voor kinderen met deze aandoeningen. In haar werk behandelt zij dagelijks kinderen die lijden aan de heftige gevolgen van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De Ridder: ”Onderzoek naar oorzaak, behandeling en genezing zorgt voor een beter inzicht in de ziekten. Er heerst helaas een taboe op darmziekten. Men praat nu eenmaal niet graag over dingen als diarree. Er is weinig geld beschikbaar voor dit soort onderzoek, reden waarom we op zoek zijn gegaan naar alternatieve bronnen en uit zijn gekomen bij de Stichting Vrienden van het Sophia. Zij gaan ons helpen in de toekomst meer onderzoek te kunnen doen.”

"Er heerst helaas een taboe op darmziekten. Men praat nu eenmaal niet graag over dingen als diarree."

Steun nodig voor onderzoek en voorlichting
Het doel van Crocokids is dat er meer geld komt voor de broodnodige wetenschappelijke onderzoeken binnen het Sophia Kinderziekenhuis, gericht op de oorzaak, behandeling, voorkoming, bestrijding en genezing van deze ziekten. Daarnaast spant Crocokids zich in voor een betere voorlichting aan degenen die zich in de directe omgeving van deze kinderen bevinden. Bijvoorbeeld leraren en klasgenootjes.

Om kinderen met Crohn en Collitis Ulcerosa te helpen, is extra financiële steun nodig. Wil jij bijdragen? Doneer dan aan dit mooie project!

Ja, ik steun Crocokids

Lees op de website van Amazing Erasmus meer over recent onderzoek van Lissy de Ridder naar de Ziekte van Crohn en Collitis Ulcerosa bij kinderen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.