Project

Gerealiseerd: De Hartendief

In Nederland wordt 17% van de kinderen te vroeg geboren of heeft bij de geboorte een ernstige aangeboren afwijking. Na hun geboorte worden deze kinderen opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit. Een opname op deze afdeling is vaak stressvol voor zowel de (pasgeboren) baby als de ouders. Kinderen komen terecht in een omgeving die in alles afwijkt van de omgeving die zij ervaarden in de baarmoeder. Het licht, geluiden, en activiteiten sluiten niet aan bij hun ontwikkelingsbehoeften en hebben een negatieve impact op de ontwikkeling. Voor ouders speelt vaak de grote angst of hun kind deze periode gaat overleven. Ook de aanblik van medische ingrepen en operaties, en op het verblijf in het ziekenhuis ver weg van huis zorgen voor angst en stress.

Buidelen
Gelukkig is er in de afgelopen decennia steeds meer aandacht gekomen voor het verbeteren van de leefomgeving voor kind en ouders op de afdeling neonatologie. ‘Buidelen’ (huid-op-huid contact waarbij de baby op de blote borst van ouders ligt) is een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse zorg.

Tijdens het buidelen ruiken, voelen en horen baby’s hun ouders, wat bewezen positieve effecten heeft op zowel kind als ouder. Als een kind tegen de borst van moeder ligt, hoort het geluiden die al vertrouwd waren in de baarmoeder, zoals moeders hartslag maar ook het ruisen van bloed door de grote aderen en het rommelen van darmen.

Simulatie
Ondanks de positieve effecten is buidelen niet altijd mogelijk vanwege de kwetsbaarheid van kinderen, maar ook omdat ouders niet 24 uur per dag aanwezig kunnen zijn. Daarom wordt nu soms gebruik gemaakt van een speakertje waarmee het geruststellende geluid van een hartslag nagebootst kan worden. Ouders ervaren het als erg prettig om in een periode waarin zij zich machteloos voelen, toch iets voor hun kind te kunnen betekenen.

Vervolgstudie
In een vervolgstudie willen artsen en onderzoekers in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ‘de Hartendief’ ontwikkelen. Een simulator waarmee het geluid van de eigen moeder nagebootst kan worden om op deze manier zo dicht mogelijk bij het effect van het buidelen te komen.

De moeder neemt de geluiden op met een digitale stethoscoop. Een app verstuurt vervolgens de geluiden naar een matje dat onder het hoeslaken van de matras van het kind ligt. Door gebruik te maken van zowel geluid als geluidstrillingen zal de situatie in de baarmoeder zoveel mogelijk nagebootst worden. In deze vervolgstudie wordt gekeken naar wat de effecten op de gezondheid van het kind zijn maar ook naar het welzijn van de ouders. Verwacht wordt dat deze simulatie zowel positieve effecten (denk aan; minder stress en kortere opname duur in het ziekenhuis) heeft op het welzijn en de gezondheid van het kind als op die van de ouders.

Hartelijk dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan de realisatie van dit project. In april 2023 is de eerste fase van het onderzoek gestart. 

 

Ja, ik draag bij aan de 'Hartendief"

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.