Nieuws
Project

Verlichting van stress: slimme couveuse camera’s

In onze regio worden jaarlijks ongeveer 700 baby’s veel te vroeg, te klein of ernstig ziek geboren die dringende, intensieve zorg nodig hebben op de Intensive Care Neonatologie van het Sophia Kinderziekenhuis. Deze kleintjes vechten vaak om te overleven, terwijl ouders worstelen met angst en stress tijdens hun verblijf op de afdeling.

De IC-opname veroorzaakt veel pijn en stress voor de baby’s, met gemiddeld 10-14 pijnlijke handelingen per dag. Dit heeft ernstige gevolgen op zowel korte als lange termijn. Voor ouders brengt deze periode ook veel stress met zich mee met, in veel gevallen, de angst om hun kind te verliezen. Ouders op onze afdeling helaas niet 24 uur per dag bij hun kind zijn omdat het voor de kinderen zelf ook belangrijk is dat zij in alle rust kunnen slapen.

De artsen in het Sophia hebben daarom de wens om 28 ‘slimme’ camera’s aan te schaffen om ouders continu inzicht te geven in de situatie van hun kind en het monitoren van pijn en stress bij baby’s via artificiële intelligentie (AI) te verbeteren. Door deze innovatieve benadering streven zij ernaar om de zorg voor deze kwetsbare patiënten te optimaliseren en ouders te ontlasten.

Met de aanschaf van deze camera’s kunnen alle toekomstige baby’s en hun ouders rekenen op een comfortabeler verblijf. Bovendien verwachten we dat dit leidt tot betere uitkomsten voor de kinderen, met minder stress en pijn en een verbeterde overlevingskans en ontwikkeling op de lange termijn. Voor ouders betekent dit minder angst, depressie en posttraumatische stresssymptomen.

Deze slimme camera’s kosten veel geld en vallen niet onder het standaardzorgbudget. Als we dit project – middels donaties – kunnen realiseren betekent dit een belangrijke stap voorwaarts in neonatale zorg, met technologie die niet alleen gericht is op het redden van levens, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor onze jongste patiënten en hun families.

Draag jij bij aan dit project?

Ja, ik draag bij aan de aanschaf van deze slimme camera's

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.