Project

Teleneonatologie: innovatieve zorg voor te vroeg geboren kinderen

Jaarlijks worden er rond de 12.000 kinderen te vroeg geboren. De afdeling Neonatologie in het Sophia Kinderziekenhuis zorgt voor te vroeg geboren kinderen vanaf 24 weken zwangerschap.

Teleneonatologie
Het Erasmus MC Sophia wil een pilot starten voor “teleneonatologie”, waarbij een kinderarts in een regionaal ziekenhuis ondersteuning krijgt van een neonatoloog vanuit het Sophia Kinderziekenhuis. Via een verrijdbare standaard met camera’s en audiovisuele apparatuur wordt real-time informatie van vitale functies en medische handelingen bij de allerkleinsten naar een computer in het Sophia gestuurd. De neonatoloog kan zo mee kijken en luisteren en de kinderarts van advies voorzien.

Het voornaamste doel is kwaliteitsverbetering, verminderen van overplaatsingen, en het bieden van optimale zorg dichter bij huis. Ook kan het stress bij ouders en kinderen verminderen.

Samen met Amerikaanse partners wil het Sophia deze pilot als eerste starten met het Amphia Ziekenhuis in Breda en dit later verder uitbreiden met het Albert Schweitzer Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis en Vlietland en het Maasstad Ziekenhuis.

In de afgelopen vier jaar zijn 750 kinderen overgeplaatst naar de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) in Erasmus MC Sophia. Dit project heeft de potentie om de zorgkwaliteit voor meer dan 300 pasgeborenen per jaar te verbeteren.

Dit innovatieve project is gericht op optimale zorg voor de allerkleinsten, ook buiten de gespecialiseerde kinderziekenhuizen. Omdat het een pilot betreft valt dit nog niet onder de reguliere zorgkosten en vragen we om uw steun.

 

Ja, ik draag graag bij aan deze impactvolle pilot

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.