Logan (6) kwam ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Vorig jaar onderging hij succesvol een openhartoperatie. Inmiddels is zijn conditie op peil en voetbalt hij zowat elke vrije minuut, vertelt zijn moeder Rashel. “Zijn grote droom is spelen bij Feyenoord.”
“Logan en zijn broertje zijn een eeneiige tweeling. Een paar dagen na hun geboorte merkte ik dat er ‘iets’ met Logan was. Het leek of hij zich niet oké voelde. De arts vermoedde na de eerste keer luisteren dat Logan een gat in zijn hart had. Na een hele dag onderzoeken bleek hij inderdaad een gaatje in het tussenschot van zijn hartkamers te hebben. Een operatie was niet meteen nodig, maar ‘ooit’ wel. Vervolgens leefden we jaren in een grijs gebied. Logan kwam regelmatig op controle en dan was elke keer de vraag: opereren of nog even aankijken? Hij was wel altijd iets sneller moe dan andere kinderen, maar verder leek hij niets te mankeren.
Toen Logan vorig jaar over pijn op zijn borst klaagde, zei de arts: het is zover. En ondanks dat we al lang wisten dat een openhartoperatie onvermijdelijk was, zakt dan toch de grond onder je weg. We waren bang. Omdat het een ingrijpende operatie is, maar ook omdat we vier jaar eerder – in precies die periode, in hetzelfde ziekenhuis – onze oudste zoon hadden verloren nadat hij was aangereden door een chauffeur onder invloed.
Heel fijn dat het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis rekening hield met onze beladen situatie. Alle artsen wisten waarom wij de operatie extra spannend vonden. Sowieso pakten ze de voorbereiding op de operatie heel zorgvuldig aan. Met zo veel begeleiding als we wilden en een speciale map met plaatjes en extra heldere uitleg voor kinderen.
"Ik voetbal graag en het is mijn grote droom om bij Feyenoord te voetballen. Toen ik aan mijn hart geopereerd moest worden, kreeg ik een video van mijn favoriete speler Gjivai Zechiël om me succes te wensen. Superlief! In het ziekenhuis heb ik ook leuke dingen beleefd. Ik heb een filmpje opgenomen voor het Sophia en toen kreeg ik een Feyenoord shirt. Er kwam een meneer langs die muziek met me ging maken. We maakten ons eigen liedje over voetbal: dat ik middenvelder ben en scoor! - Logan"
Toen Logan voor de operatie in slaap werd gebracht, hield ik me sterk. Ons gezinsliedje is Three Little Birds van Bob Marley; dat zingen we altijd met elkaar, om kracht uit te halen en blij van te worden. Laat dat liedje nou toevallig langskomen op de radio in de operatiekamer, toen brak ik wel. De lieve verpleegkundige verzekerde me: Logan is in goede handen, ik zorg voor hem. Na een lange dag wachten kwam dat belletje waar we zo naar snakten. De operatie was geslaagd!
Logan werd goed en snel wakker maar kreeg er een zware longontsteking overheen. Toen had ons hele gezin het weer benauwd; gelukkig herstelde hij goed. Mijn man en ik hebben vijf kinderen – twee dochters van 18 en 14, een zoon die nu 10 zou zijn en onze jongenstweeling van 6. Praten vinden we belangrijk, zeker bij heftige gebeurtenissen. Dat sleept ons overal doorheen en brengt ons nader tot elkaar.
De zorg in het Sophia was geweldig. De verpleegkundige die ons begeleidde stond open voor al onze vragen en verwees ons door naar een kinderpsycholoog en psycholoog voor ouders. Je leeft in het moment, onthoudt niet alles en er gaan dingen langs je heen. Dan is het fijn dat je na een gesprek ergens op mag terugkomen of dat ze informatie willen herhalen. Op de afdeling had Logan twee ‘vriendinnen’, zorgzame verpleegkundigen die hij extra aardig vond. We zijn uit de grond van ons hart dankbaar voor alle goede zorg.
De tweelingbroertjes zijn sinds hun geboorte onafscheidelijk. De tijd dat Logan in het ziekenhuis lag, was moeilijk voor ze. Zijn broer greep elke mogelijkheid aan om Logan op te zoeken. Hun leven draait om voetballen, al sinds ze kunnen lopen. Met hun broer gingen ze vroeger mee naar elke training. Hij was gescout voor een stage bij Feyenoord, maar op zijn eerste dag werd hij begraven.
Onze tweeling speelt nu in 2, onder de 8 jaar. Logan moest een paar maanden na de operatie rustig aan doen. Dat vond hij lastig, want in zijn hoofd kon hij alles, maar fysiek niet. Het duurde even voor hij zijn conditie terug had. Nu kan hij voluit rennen, hij voetbalt de sterren van de hemel. Wel moeten we een beetje opletten, maar we willen hem zeker niet beperken. Zijn ambities zijn groot!”
A.s. zondag 22 september vindt de jaarlijkse Feyenoord Sophiawedstrijd plaats. Daarom gaan er tijdens de wedstrijd Feyenoord – NAC honderden jonge patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis samen met hun ouders naar De Kuip én wordt er gecollecteerd voor het Sophia. Vele vrijwilligers zijn aanwezig om te collecteren voor kinderen met een hartafwijking, zoals Logan.
Draag jij ook je steentje bij? Vergeet dan geen kleingeld mee te nemen of een telefoon waarmee je via een QR-code kunt betalen. Ook de consumptiemunten van Feyenoord mogen in de collectebus gedoneerd worden.