Nieuws

Inschrijving open: Fietsen voor Sophia 2024!

17 okt 2023 Merel

Het is zover! De inschrijving voor Fietsen voor Sophia op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart is vanaf nu open! Wij hopen jou, samen met veel andere sporters, (weer) te mogen verwelkomen voor een gezellig en sportief weekend, met een ontzettend mooi doel: we gaan met elkaar fietsen voor kinderen met een immuunziekte. Schrijf je in via de link hieronder!

Grote impact op het leven
Deze editie fietsen we voor kinderen met een immuunziekte. Het hebben van een immuunziekte beperkt veel kinderen in de dagelijkse activiteiten zoals sporten en naar school gaan. Daarnaast kan het leven met zo’n chronische ziekte angst, depressie of zelfs gedragsproblemen veroorzaken, als gevolg van de uitdagingen die de ziekte met zich meebrengt. Ook kan het vele en langdurige medicijngebruik bijwerkingen geven. Het hebben van een immuunziekte brengt veel onzekerheid met zich mee omdat het verloop heel onvoorspelbaar kan zijn en met pieken en dalen gepaard gaat. Dit maakt het erg lastig om het dagelijks leven te plannen.

Wat is een immuunziekte?
Een gezond lichaam heeft goede beschermingsmechanismen tegen ziekmakers als virussen en bacteriën. Dit noemen we ook wel ons afweersysteem. Werken onderdelen van dit systeem niet goed, dan kan dit leiden tot een immuunziekte. Hierbij valt je afweersysteem ook de gezonde cellen in je lichaam aan en dit maakt je ziek. Er bestaan veel verschillende immuunziekten. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn: chronische darmontsteking, taaislijmziekte, coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), jeugdreuma, sepsis en necrotiserende enterocolitis, een darmaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen. Het stellen van de juiste diagnose en het vinden van de beste behandeling kan lang duren.

De oplossing is nabij!
Recent is er een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om middels het onderzoeken van 96 eiwitten in één druppel bloed te achterhalen wat de reactie is van het lichaam op een bepaald medicijn. De techniek in dit zogenoemde ‘eiwit-analyseapparaat’ is heel gevoelig, precies en snel. Het Sophia Kinderziekenhuis heeft de wens om dit apparaat zelf aan te schaffen. Als eerste kinderziekenhuis in Nederland!

Een betere toekomst voor kinderen met een immuunziekte
Met het innovatieve eiwit-analyseapparaat kunnen onderzoekers in het Sophia Kinderziekenhuis beter voorspellen welk medicijn werkt voor welke patiënt en hoe het verloop van de ziekte zal zijn. Hiermee kunnen zij het kind en zijn/haar omgeving dus écht verder helpen en meer zekerheid bieden voor de toekomst. Ook is de techniek toepasbaar bij de allerkleinste baby’s, omdat maar één kleine druppel bloed nodig is. Als de onderzoekers het apparaat tot hun beschikking hebben kunnen zij direct van start gaan. Ook kan meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van deze techniek en de kansen voor andere aandoeningen, zodat het hopelijk voor zoveel mogelijk zieke kinderen uitkomst kan bieden in de toekomst. Voor de aanschaf van dit apparaat is steun hard nodig. Tijdens Fietsen voor Sophia springen wij samen op de fiets om dit doel te bereiken! 

Help jij ook mee? Schrijf je in voor Fietsen voor Sophia 2024 of steun een actie via: https://www.sportenvoorsophia.nl/project/fietsen-voor-sophia-2024

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.