Nieuws

Recordopbrengst: bijna half miljoen voor kinderen met luchtwegproblemen

17 feb 2017 Martijn

Sporten voor Sophia. De jaarlijkse traditie om –inmiddels voor de 26e keer- op een sportieve manier zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen voor het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis was weer een groot succes. Het doel voor 2017: meer lucht voor kinderen met een afwijking aan de luchtwegen. De hele maand februari was het ‘raak’: schoolzwemmen en een aquasport-marathon in zwembad Charlois, een schaats- en curlingcompetitie op de schaatsbaan bij Sportpark Toepad en fietsen, heel veel fietsen, op 11 en 12 februari jl. in het Topsportcentrum Rotterdam. Meer dan 1700 sporters en ruim 70 vrijwilligers werkten zich letterlijk in het zweet. De opbrengst? Die is inmiddels opgelopen naar 478.880,- euro. Een fenomenaal nieuw record! Lees en bekijk hieronder een kleurrijke samenvatting van Sporten voor Sophia, editie 2017.

Het doel voor 2017: meer lucht voor kinderen met luchtwegproblemen

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis zorgt voor kinderen met afwijkingen aan de luchtwegen. Bij veel van deze kinderen blijft – ook na operatie- de luchtweg te nauw of te slap. Ze zijn hierdoor vaak ernstig beperkt in hun dagelijks leven. Dat moet anders. Daarom stond Sporten voor Sophia 2017 in het teken van hen. Waarom onderzoek naar een betere behandeling voor luchtwegproblemen zo nodig is, vertelt Dr. Harm Tiddens, kinderlongarts in het Thoraxcentrum van het Sophia. Harm: “Een kind met een longafwijking gaat een heel ander leven tegemoet dan een kind dat gewoon kan ademhalen, sporten en een trap oplopen. Alles kost moeite. Van longafwijkingen van kleine kinderen weten we nog te weinig. Het is namelijk heel moeilijk om die longen in beeld te krijgen. Het belangrijkste hulpmiddel is de CT scan. Deze geeft echter straling en willen we dus zo min mogelijk bij jonge kinderen gebruiken. We zijn nu vrij ver met de techniek van de magneetscan, de MRI. Hiermee kunnen we longen afbeelden maar vooral zien hoe ze bewegen. Daar leren we veel van. Gedurende het onderzoek gaan we de komende jaren verschillende groepen kinderen oproepen die een specifieke aandoening hebben om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Daar kunnen we de behandeling dan zo goed mogelijk op laten aansluiten.”

Water en ijs

Majorry Stierman, kreeg 13 jaar geleden het idee om de zwemsport te verbinden aan Sporten voor Sophia. Zij gaf toen les op een school voor kinderen met een meervoudige handicapschool. Daar hadden de kinderen vaak met ziekte en ziekenhuisopnames te maken. Dit, in combinatie met haar liefde voor aquarobics, maakte dat zij het Aquasporten voor Sophia op poten zette. Majorry: “Het is altijd een behoorlijk klus om alles te organiseren. Ik start meestal in mei met de planning, organisatie en het motiveren van zwemmers en sponsoren. Dit doe ik voornamelijk alleen, al krijg ik organisatorische hulp voor het schoolzwemmen vanuit zwembad Charlois.” De schoolkinderen zwommen zo’n 4600,- euro bij elkaar. De aquasporters vulden dit bedrag aan tot 12.936,- euro. “Dat is toch top”, aldus Majorry. ”Iedereen was zo enthousiast. We hebben er een feestje van gemaakt.” Ook de schaatsers zetten hun beste beentje voor tijdens het event georganiseerd door studenten van de Hogeschool Rotterdam. Na de nodige fun voor jong en oud, scheerden de bedrijventeams fanatiek over de 400-meter baan van schaatsbaan Toepad. De curlingcompetitie erna, zorgde voor grote hilariteit bij zowel de deelnemers als het publiek. Dat vegen voor die stenen was nog niet zo makkelijk! Tijdens de afsluitende borrel werd onthuld dat er ruim 6500,- euro bij elkaar was gereden.

Spin zo lang je kan

Uitgelaten en ook een beetje gespannen. Zo zaten veel spinners er voor de start van de marathon in het Topsportcentrum wel bij. De meesten hadden flink getraind maar dan nog is 3 uur achtereen ‘de benen uit je lijf fietsen’ een flinke klus. Met steun van elkaar en de professionele begeleiding op het podium ging iedereen voor de ultieme prestatie. Ton Snijders van team Basic Fit: “Ik geef toe: zo’n marathon is best afzien. Al gaat het nu de tweede keer al een stuk beter. Ik vind het een prachtig initiatief en daarnaast supergezellig om mee te doen.” Ook een groep leerlingen van het Johan de Wit gymnasium stond op de trappers. Erwin Visser: “Ze zijn allemaal zo fanatiek. Als gymdocent kan ik dan natuurlijk niet anders dan ook meedoen.”

Motivatie

De motivatie om deel te nemen aan Sporten voor Sophia is voor iedereen verschillend. Al lijkt een gemeenschappelijk factor vaak een eigen ervaring met zieke kinderen of van iemand die heel dichtbij staat.

Miriam van der Hulst van team Mats: “Mijn zoon is mijn inspiratie. Hij heeft heel vaak met longproblemen in het ziekenhuis gelegen. Toen ik hoorde dat er gefietst werd voor dit specifieke doel, maakte dat iets los. Ik moest er gewoon bij zijn.” Zoontje Mats is natuurlijk van de partij: “Ik ben hier om mama aan te moedigen. Ze heeft echt heel veel geoefend.” Michel Schrok vormde met zijn collega’s uit het hele land team Salesforce. Michel: “We doen dit voor alle kinderen maar vooral voor onze collega Jasper, die helaas zijn dochter heeft verloren.” Ook voor vrijwilliger Michel van der Rest is het duidelijk: “Ik heb ooit in het Sophia operatiekamers geïnstalleerd. Wat ik toen heb gezien…. Dit was voor mij de reden om als vrijwilliger te helpen om deze dag in goede banen te leiden. Inmiddels doe ik het voor de achtste keer.”

Super ambassadeurs

Het evenement, georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Sophia, kan niet zonder super ambassadeurs. Neem bijvoorbeeld de familie Hollander. De 17-jarige Paulus Hollander jr., die Cystic Fibrosis heeft (taaislijmziekte), is al patiënt bij het Sophia sinds zijn babytijd. Zodra hij 18 wordt, zal zijn behandeling door het Erasmus MC worden overgenomen. Zijn behandelend arts Dr. Harm Tiddens en hij maakten er een wedstrijd van wie het hoogste bedrag bij elkaar zou krijgen. Moeder Carla startte de spinningtraining en Paulus jr. benaderde samen met vader Paulus sr. alle klanten van diens bedrijf persoonlijk, per brief en per e-mail. Die aanpak werkte. De teller stopte pas bij 14.000,- euro! Paulus jr. bedankte het artsen-team van het Sophia in een warme speech: “Jullie stonden altijd voor mij klaar. Ik zal jullie missen.“

Ook Rob van Efferen is zo’n super ambassadeur. Hij was voor de achtste keer van de partij en motiveerde maar liefst 116 mensen om plaats te nemen in zijn team ‘More than Cycling’. Rob: “Ik geef les bij verschillende sportscholen en heb overal mensen uitgedaagd om mee te doen.” Daar werd massaal gehoor aan gegeven, mede omdat Rob zelf als instructeur op het podium zou staan. “De combinatie van sport, het steunen van een goed doel en plezier maken werkt. Het is ieder jaar een feestje. Ik vind het trouwens mooi om te zien hoe dit evenement zich ontwikkelt en steeds groter en professioneler wordt.”, aldus Rob. Uiteraard verdient iedere sporter een dikke pluim voor zijn/haar inzet.

“Ik geef toe: zo’n marathon is best afzien. Al gaat het nu de tweede keer al een stuk beter. Ik vind het een prachtig initiatief en daarnaast ook nog eens heel gezellig om mee te doen.”

– Ton Snijders, team Basic Fit

Crowdfunding werkt

Crowdfunding via de website werd vorig jaar met succes geïntroduceerd. Ook dit jaar registreerden zich maar liefst 84 teams. Chrisje Seijkens, verantwoordelijk voor communicatie en fondsenwerving van Stichting Vrienden van het Sophia: “De teams konden hun acties heel eenvoudig aanmaken en deze delen via alle gangbare social media. Het is zo fijn om te zien dat dit werkt. Het bereik van ons evenement wordt zo ieder jaar groter waardoor we meer aandacht kunnen vragen voor een belangrijk doel en we wederom een recordbedrag bijeen hebben gebracht om dit te kunnen realiseren.”

En nu…

Door het prachtige resultaat van Sporten voor Sophia kon het team van Dr. Harm Tiddens direct aan de slag gaan. Zo hebben ze al een speciale baby MRI antenne op zicht laten komen om te testen. Deze antenne kost 30.000,- euro en is nodig om de MRI geschikt te maken voor longonderzoek bij baby’s. Dr. Ciet en Wielopolski hebben de antenne getest (zie foto). En zoals dat gaat in research werkte de antenne nog niet in één keer zoals hij zou moeten. Dat zal Dr. Ciet en Wieloposki, én het bedrijf wat de antenne gemaakt heeft, de komende maanden wel bezighouden. Verder is Prof. Tiddens afspraken gaan plannen met de hoofdonderzoekers van KNO en kinderchirurgie om de vervolgstudies te bespreken. Kortom, in de zelfde vaart als de actie zijn de artsen en onderzoekers van start gegaan.

Pluim!

Inge Valkis, hoofd fondsenwerving van Stichting Vrienden van het Sophia: “We zijn geraakt door en trots op de inzet van iedereen die van Sporten voor Sophia 2017 een succes heeft gemaakt. Ik noem in het bijzonder nog even Miranda van Bommel, senior verpleegkundige van de Intensive Care in het Sophia, die dit jaar de coördinatie van de presenters heeft overgenomen Net als de wandelaars van de Omloop op Goeree-Overflakkee die hun opbrengst van 22.510 euro hebben gedoneerd aan dit project. Ik kan niet genoeg mensen noemen, maar we bedanken bij deze nogmaals álle sporters, sponsoren, vrijwilligers en supporters. We zien jullie allemaal heel graag volgend jaar weer terug bij Sporten voor Sophia, editie 2018.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.