In de rubriek ‘Dit doe ik’ stellen wij de bijzondere medewerkers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis aan jullie voor. Vandaag is dat Kinderanesthesioloog Lonneke Staals. Een ingreep in het ziekenhuis is vaak spannend voor kinderen en hun ouders/verzorgers. Lonneke doet er samen haar collega’s alles aan om een operatie of andere ingreep zo prettig mogelijk te laten verlopen, met zo min mogelijk stress, angst of pijn. Zij vertelt ons over haar werk in het Sophia.
Jouw beroep:
”Ik ben kinderanesthesioloog en zorg ervoor dat kinderen die een ingreep krijgen hier stabiel en zonder pijn of stress doorheen komen. Dat doen we met slaapmiddelen en pijnstillers, en door de vitale functies, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk, te monitoren. Na de operatie zorgen we voor zo goed mogelijke pijnstilling.”
Wat houdt jouw functie precies in?
”Op de operatiekamer (OK) geef ik anesthesie (narcose) aan kinderen voor een ingreep. Wat ik heel belangrijk vind is dat een kind met zo min mogelijk angst en stress de narcose in gaat. Veel kinderen vinden het heel spannend, en hun ouders ook. Het is belangrijk dat een kind weet wat er gaat gebeuren, dat neemt vaak al een deel van de angst weg. Met nieuwe technieken, zoals een Virtual Reality tour, laten we kinderen zien wat hen te wachten staat. Goed voorbereid zijn ze hopelijk minder angstig. Daarnaast is goede pijnstilling ontzettend belangrijk voor een goed herstel. We beginnen al tijdens de narcose met speciale pijnstilling, zoals een ruggenprik of een plaatselijke verdoving, zodat het kind met zo min mogelijk pijn wakker wordt.”
Wat geeft jou voldoening in je werk?
”Voor kinderen en hun ouders is een operatie natuurlijk een heel stressvol gebeuren. Het geeft me altijd heel veel voldoening als een kind na een grote ingreep dan comfortabel en pijnvrij op de uitslaapkamer ligt. Verder is de samenwerking op de OK heel mooi. Het is absoluut teamwork!”
Wat wil je graag bereiken?
”Mijn missie is een pijnvrij kinderziekenhuis! We willen sedatie, verdoving, op de kinderafdeling mogelijk maken, bijvoorbeeld als er een infuus geprikt moet worden bij een angstig kind. Of door kinderen met een spel op een VR-bril af te leiden van een vervelende verbandwissel. Pijnstilling buiten het ziekenhuis willen we ook beter begeleiden. Onze wens is een speciale pijn-app voor kinderen, zodat ze thuis kunnen aangeven hoe het gaat met de pijn en mocht er iets zijn, dat ze dan kunnen chatten met onze pijnverpleegkundigen.”
Wat doe je graag in je vrije tijd?
”Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Ik hou erg van de bergen: van skiën in de winter en bergwandelen in de zomer. Hopelijk kan dat snel weer!”
Wil je meer lezen over projecten in het Sophia gericht op het verminderen van pijn, angst en stress? Lees dan ons Vriendennieuws!