Project

Pijn en angstreductie middels Virtual Reality

Kinderen voorbereiden op de anesthesie met een VR smartphone app

Jaarlijks ondergaan ca 200.000 kinderen een ingreep onder narcose. Dit kan gaan om een operatie of een onderzoek. 70% van deze kinderen is angstig voor de operatie, of tijdens het inleiden van de narcose. Angst kan leiden tot meer pijn na de operatie, een langzamer herstel, en soms zelfs tot gedragsstoornissen, nachtmerries of posttraumatische stress.

In de kinderziekenhuizen zijn er diverse middelen beschikbaar om deze angst te verminderen. Kinderen worden voorbereid door informatieboekjes, door de pedagogische zorg, en er is een informatiefilm op de website. Toch is dit vaak niet voldoende. De inzet van virtual reality in de voorbereiding blijkt succesvol in het bieden van afleiding en verminderen van angst, stress en pijn. In een kindvriendelijke VR tool leggen een virtuele anesthesist en anesthesiemedewerker alle procedures uit rondom de anesthesie. Het is een interactieve tool, dus kinderen kunnen het tempo bepalen en dingen aanwijzen in de operatiekamer, waar ze meer uitleg over willen hebben.

Voorbereiding op je operatie via een Virtual Reality app
We verwachten dat als kinderen langer van tevoren en meerdere keren de VR-voorbereiding kunnen doen, het gunstige effect op angst, pijn en het gebruik van pijnstillers nog groter zal zijn. We willen daarom de VR-tool breder beschikbaar maken door deze om te bouwen naar een smartphone app, om op deze manier kinderen (en hun ouders) nog effectiever te kunnen voorbereiden op een operatie. Deze VR-app kan worden bekeken met behulp van een kartonnen ‘VR-bril’. Het voordeel is dat kinderen thuis, in hun vertrouwde omgeving en op hun eigen tempo de VR-voorbereiding kunnen doen, zo vaak als ze willen. Hiermee kunnen kinderen zo vaak als zij willen en op hun eigen tempo vertrouwd raken met de OK-omgeving en alle procedures.

De VR Smartphone app zal in eerste instantie beschikbaar komen voor alle kinderen die een operatie ondergaan in het Erasmus MC Sophia. Dit zijn er zo’n 7000 per jaar.

Help jij mee om deze app voor de kinderen in het Sophia mogelijk te maken? Maak dan via onderstaande link een donatie over.

Ja, ik doneer voor de VR Smartphone app

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.