Nieuws
Project

Kindermedicijnen uit de 3D-printer

Zieke kinderen moeten vaak medicijnen innemen. Soms meerdere keren per dag. Het toedienen van medicijnen aan kinderen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Medicijnen zijn vaak niet lekker en sommige pillen zijn te groot om gemakkelijk door te kunnen slikken. De apotheek in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werkt aan kindvriendelijke oplossingen. Met jouw bijdrage steun je dit jaar de verdere ontwikkeling van het 3D-printen van medicijnen. Met deze veelbelovende techniek kan het Sophia in de nabije toekomst medicijnen aanpassen op de behoefte van elk kind!

Vaak zijn geneesmiddelen gemaakt voor volwassenen en is de hoeveelheid in een tablet niet geschikt voor kinderen. Dr. Liesbeth Ruijgrok, ziekenhuisapotheker vertelt over de huidige situatie: “We moeten helaas ruim de helft van de medicatie handmatig bewerken voor we deze aan kinderen kunnen geven. We maken er drankjes van, malen de tabletten fijn of breken stukjes af om het geschikt te maken voor het kind. Dat luistert heel nauw, want de dosering moet zijn afgestemd op het lichaam en ziektebeeld van het kind. Dat is soms echt puzzelen. Daarnaast vinden kinderen de medicijnen vaak erg vies.”

Zelf kleur en smaak kiezen

In samenwerking met TNO is een methode ontwikkeld om gepersonaliseerde medicijndoseringen voor kinderen te maken. Door deze baanbrekende ontwikkeling weten ouders zeker dat hun kinderen op de juiste tijd de juiste dosering krijgen, aangepast aan hun gewicht. 3D-geprinte medicijnen bieden veel voordelen bij de behandeling van zieke kinderen. Patiëntjes kunnen straks zelf de vorm, kleur en smaak van de pillen kiezen. Zo houden ze het medicatietraject langer vol. Met deze techniek zijn er meer geneesmiddelen geschikt voor kinderen, gaan we tekorten tegen én is er minder verspilling!

Eerste toepassing bij kinderen met een hartritmestoornis

Met jouw steun kunnen volgend jaar de eerste patiënten van deze nieuwe ontwikkeling profiteren. Kindercardioloog dr. Janneke Kammeraad: “We willen starten met het printen van speciale medicatie voor kinderen met een aangeboren hartritmestoornis. Op dit moment werken we met infuusvloeistof die de ouders in de mond van het kind druppelen. De vloeistof smaakt vies en een foutje met de dosering is zo gemaakt. Kleine 3D-geprinte pillen zijn veel gemakkelijker in te nemen.”

"Met deze innovatieve techniek zijn er meer geneesmiddelen beschikbaar voor kinderen, gaan we tekorten tegen én is er minder verspilling. "

Door de aanschaf van een tweede 3D-printer en door verder onderzoek kunnen de komende jaren nog meer medicijnen op maat geprint worden. De kosten om deze mooie stap te kunnen zetten vallen nog niet binnen de verzekerde zorg. Samen met jou willen wij het 3D-printen van medicijnen mogelijk maken voor alle kinderen in het Sophia. Help jij ook mee? 

Ja, ik draag bij aan het 3D-printen van kindermedicijnen op maat

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.