Project

Gerealiseerd: een betere start met de Concord Opvangtafel

De financiering voor de Concord Opvangtafel is in februari 2021 voltooid. De tafel zal binnenkort aangeschaft worden.

Te vroeg geboren baby’s hebben direct na de geboorte vaak acute zorg nodig. De Concord (letterlijk: met navelstreng) opvangtafel is een speciaal ontwikkelde tafel waarop dit kan gebeuren zonder de navelstreng eerst door te knippen. De speciale tafel is voorzien van alles wat er nodig is om een te vroeg geboren baby adequaat op te vangen. Denk aan; opvangen, reanimeren en het toedienen van intraveneuze medicatie. En maakt het zo mogelijk een pasgeborene dichtbij de moeder en aan de navelstreng op te vangen en te stabiliseren. Dit geeft kwetsbare baby’s een betere start.

In de huidige situatie wordt heel even gewacht met afnavelen, maar daarna moet de te vroeg geboren baby snel worden geholpen met het op gang komen van de ademhaling. Om de baby naar een reanimatietafel te brengen, knippen artsen eerst de navelstreng door. Met Concord is dit nu niet meer nodig. Het wachten met afnavelen tot de ademhaling goed op gang is gekomen, geeft een betere doorbloeding bij de kwetsbare pasgeborene. Daarnaast wordt de baby niet direct na de geboorte gescheiden van de moeder, waardoor direct het belangrijke eerste contact kan worden gemaakt.

Op dit moment is de Concord tafel een innovatie die nog niet tot de standaard opvang van baby’s behoort. Er wordt een studie gedaan naar deze wijze van opvang en de eerste resultaten hiervan zijn erg positief. Indien er nog een tafel ingezet kan worden in het Sophia Moeder en Kind Centrum kan men nog meer baby’s op deze wijze opvangen en de studie uitbreiden. Uit de resultaten zou onder meer kunnen blijken dat het wachten met afnavelen de kans op hersenschade of overlijden van de baby verkleint. In dat geval kunnen deze tafels in de toekomst tot standaard opvang gaan behoren en vanuit het reguliere budget van de afdeling bekostigd worden.

De verwachting is dat enkele honderden baby’s per jaar profijt kunnen hebben van de Concord opvangtafel.

Opgehaald bedrag: 35.000 euro

In 2020 zet de Stichting Vrienden van het Sophia zich in voor projecten binnen het Moeder en Kind Centrum. Eén daarvan is de Concord opvangtafel.

Ja, ik steun het Sophia Kinderziekenhuis

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.