Nieuws

Wavy laat kinderen wennen aan de ECG-scan

5 jul 2021 Merel

Hoe help je kinderen om goed geïnformeerd en zonder angst een ECG scan te ondergaan?

Dat was een van de vragen die afgelopen jaar zijn voorgelegd aan studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Samen met de TU Delft zoekt het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis naar manieren om de onderzoeken in het Kinderhersenlab prettiger te laten verlopen. Het ontwerp ‘Wavy’ is een van de uitkomsten daarvan. Wavy is een interactieve speltafel in de ECG ruimte, dat op een speelse manier de nieuwsgierigheid van kinderen aanwakkert. Wavy vertelt stap voor stap wat er gaat gebeuren voorafgaand én tijdens de ECG scan. Zo begrijpen kinderen beter de functie van de ECG-kap met al die ‘rare’ draadjes.

Wavy laat de kinderen ervaren dat er verschillende soorten hersengolven bestaan, en hoe die te meten zijn door op verschillende plekken op het hoofd sensoren aan te brengen. Kinderen kunnen zelf fysieke sensorobjecten plaatsen op een projectie van de hersenen. Zij ervaren hierdoor veranderingen in het beeld en geluid als de hersengolven opgevangen worden.

Eerder werd Wavy geselecteerd voor de Dutch Design Week en onlangs won Student Tina Ekthiar met dit ontwerp een prestigieuze internationale design award, de ‘Core77 student runner up’ in de categorie Interactie Ontwerp. Tina maakt ook nog kans op een publieksprijs. Help jij haar winnen? Stemmen hiervoor kan tot 15 juli op de website van de Core77 Design Awards.

Het Kinderhersenlab konden we realiseren dankzij de steun van particulieren, bedrijven en diverse fondsen. Heel hartelijk dank aan iedereen die heeft bijgedragen!

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.