Dit project wordt gerealiseerd dankzij de opbrengst vanuit RTL Project Glimlach voor de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje waar het Sophia Kinderziekenhuis ook participant van is.
Jaarlijks ondergaan ca 200.000 kinderen een ingreep onder narcose. Dit kan gaan om een operatie of een onderzoek. 70% van deze kinderen is angstig voor de operatie, of tijdens het inleiden van de narcose. Angst kan leiden tot meer pijn na de operatie, een langzamer herstel, en soms zelfs tot gedragsstoornissen, nachtmerries of posttraumatische stress.
In de kinderziekenhuizen zijn er diverse middelen beschikbaar om deze angst te verminderen. Kinderen worden voorbereid door informatieboekjes, door de pedagogische zorg, en er is een informatiefilm op de website. Toch is dit vaak niet voldoende. De inzet van virtual reality in de voorbereiding blijkt succesvol in het bieden van afleiding en verminderen van angst, stress en pijn. In een kindvriendelijke VR tool leggen een virtuele anesthesist en anesthesiemedewerker alle procedures uit rondom de anesthesie. Het is een interactieve tool, dus kinderen kunnen het tempo bepalen en dingen aanwijzen in de operatiekamer, waar ze meer uitleg over willen hebben.
Voorbereiding op je operatie via een Virtual Reality app
We verwachten dat als kinderen langer van tevoren en meerdere keren de VR-voorbereiding kunnen doen, het gunstige effect op angst, pijn en het gebruik van pijnstillers nog groter zal zijn. We willen daarom de VR-tool breder beschikbaar maken door deze om te bouwen naar een smartphone app, om op deze manier kinderen (en hun ouders) nog effectiever te kunnen voorbereiden op een operatie. Deze VR-app kan worden bekeken met behulp van een kartonnen ‘VR-bril’. Het voordeel is dat kinderen thuis, in hun vertrouwde omgeving en op hun eigen tempo de VR-voorbereiding kunnen doen, zo vaak als ze willen. Hiermee kunnen kinderen zo vaak als zij willen en op hun eigen tempo vertrouwd raken met de OK-omgeving en alle procedures.
De VR Smartphone app zal in eerste instantie beschikbaar komen voor alle kinderen die een operatie ondergaan in het Erasmus MC Sophia. Dit zijn er zo’n 7000 per jaar.