Nieuws

Update onderzoek naar pijn en stress bij te vroeg geboren kinderen

16 jun 2021 Merel

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij in 2018 hebben de academische kinderziekenhuizen Emma, Sophia en Wilhelmina financiële steun ontvangen voor een gezamenlijk onderzoek naar pijn en stress bij te vroeggeboren baby’s. Inmiddels nemen 240 kinderen en hun ouders deel aan het onderzoek. Dat is ontzettend goed nieuws!

Jaarlijks worden Nederland ca 14.000 baby’s te vroeg geboren. Deze kwetsbare kinderen liggen vaak maanden in een couveuse op een neonatale intensive care afdeling. Deze opname gaat door intensieve behandelingen en de prikkels die hiermee gepaard gaan, helaas samen met veel pijn en stress. Belangrijke organen zoals de hersenen en longen, zijn bij deze kinderen nog onrijp en kunnen door de pijn en stress beschadigd raken. Dit heeft levenslange gevolgen.

Nog niet eerder was op grote schaal onderzoek gedaan naar stress en pijn na vroeggeboorte. De grootste kinderziekenhuizen van Nederland bundelden daarom hun krachten en expertise om samen onderzoek te doen. Sinno Simons, Kinderarts Neonatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, vertelt:

"Pijn en stress zijn ingewikkelde processen die voorheen nog niet goed begrepen werden bij te vroeggeboren kinderen. Een verbetering van deze situatie kon alleen bereikt worden door landelijk samen te werken en onze expertise te delen. En dat lukt. Het is geweldig dat al zoveel kinderen en ouders deelnemen aan het onderzoek."

Samen met zijn collega Gerbrich van den Bosch, Kinderarts- fellow neonatologie, leidt hij dit project in het Sophia Kinderziekenhuis. Simons: “Dankzij de bijdrage van de Vriendenloterij is nu duidelijk geworden hoe groot de impact is van pijn en stress te gevolge van vroeggeboorte. We werken nu hard aan een vervolgproject om deze kinderen en hun ouders ook in de toekomst te kunnen beschermen en hen te helpen gezond op te groeien.”

We houden je in de toekomst graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit onderzoeksproject!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.