Bewegen is leuk en gezond. Maar als je een aangeboren hartafwijkingen hebt, is sport niet vanzelfsprekend. Wanneer is sporten gezond en wanneer is het te veel? Dit is een vraag die bij veel kinderen met een hartafwijking en hun ouders speelt. Ouders vinden het spannend om hun kind te laten sporten en trainers van sportclubs vinden het moeilijk om een kind te begeleiden.
Het is niet makkelijk om kinderen met een aangeboren hartafwijking te helpen met sporten. Elk kind is anders en elke hartafwijking is anders. Om sport toch gezond, veilig en leuk te maken voor deze kinderen wil het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis sportcoaches aan de kinderen koppelen. Deze coaches kunnen de kinderen individueel helpen door vragen te beantwoorden en voorlichting te geven aan de kinderen zelf, hun coaches of zelfs hun teamgenootjes.
Wim Helbing, kindercardioloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en initiatiefnemer van dit project, wil dat in de toekomst alle kinderen de kans krijgen op hun eigen niveau te sporten. Hij vertelt:
"Alle kinderen zouden een coach moeten krijgen die hen buiten het ziekenhuis begeleidt naar sportscholen en clubs. Op zo’n manier dat ieder kind zich er lekker bij voelt en de omgeving er vertrouwen in heeft."
Om dit project te kunnen realiseren, is extra financiële steun nodig. Wil jij helpen? Draag dan bij aan dit mooie project!
Dit onderzoek maakt deel uit van de campagne ‘Hartje Rotterdam’ waarin we aandacht vragen voor cardiologie onderzoek in het Erasmus MC. Ga voor meer informatie over de campagne of het steunen een van de andere onderzoeken naar www.erasmusmc.nl/hartjerotterdam