Nieuws

Smoothiebar op wielen in het Sophia is een feit

8 sep 2021 Merel

Een Funky Flamingo of een Toversapje? Een grote wens van de kinderen in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werd vandaag werkelijkheid: een smoothiebar op wieltjes met verse sapjes die er ook nog eens feestelijk uitzien. Een lichtpuntje voor de kinderen die vaak langere tijd in het ziekenhuis verblijven. Op feestelijke wijze werd de smoothiebar vanmiddag onthuld door mede-initiatiefnemers Nicolette van Dam en Bas Smit.

vlnr. Bas Smit, Nicolette van Dam, Hannah Hoftijzer (Kinderadviesraad), Prof. Koen Joosten, Pien Beltman (directeur Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis)

 

Het idee voor de mobiele smoothiebar kwam tot stand dankzij de Kinderadviesraad. Een groep (ex)patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis die samen met de medewerkers nadenken over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Zo moest er, ook voor kinderen die hun voeding door een sonde toegediend krijgen, een gezond genietmoment komen. “Zo’n momentje waar je echt naar uit kijkt”, vertelt Hannah, lid van de Kinderadviesraad, “Een fris opkikkertje”.

Vandaag werd hun droom werkelijkheid; de eerste sapjes werden ter plekke vers bereid op de verpleegafdelingen van het Sophia Kinderziekenhuis. En dit alles dankzij een bijzondere sponsorbijdrage. In 2020 verbonden Nicolette van Dam en haar man Bas Smit zich aan een sneakerlijn van REHAB Footwear. Met de verkoop van ieder paar sneakers ging een gedeelte van de winst (15 euro per paar) naar drie Nederlandse kinderziekenhuizen. Hier is het Sophia Kinderziekenhuis er één van. De Stichting Vrienden van het Sophia heeft de smoothiebar dankzij deze financiële bijdrage kunnen realiseren.

Prof. Koen Joosten, kinderarts-intensivist op de Intensive Care Kinderen en professor in de voeding voor zieke kinderen, was ook nauw betrokken bij dit project; “Groente en fruit zijn al super belangrijk als je gezond bent, laat staan als je dat niet bent. En daarbij is bewezen dat factoren zoals afleiding en ontspanning bijdragen aan een goed en spoedig herstel. Om die redenen ben ik ontzettend blij dat deze er nu is voor de kinderen en komt een droom uit; een “happy hour” voor de kinderen met gezonde smoothies.”

Leuk en gezond eten staat niet alleen op het lijstje van de kinderen, maar past ook goed bij het Sophia Kinderziekenhuis. Een gezond voedingsaanbod staat bij dit ziekenhuis hoog in het vaandel. Zo tekende het Erasmus MC in december 2020, samen met nog elf andere ziekenhuizen, een intentieverklaring waarin staat dat er in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod moet zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

"Een gezond tussendoortje dat ook nog eens vreugde brengt"

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.