Project

Gerealisieerd: De scolioscoop: een innovatieve thuistest

De financiering voor de scolioscoop is gerealiseerd dankzij mooie donaties!

In het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis worden kinderen behandeld met scoliose; een verdraaiing en verkromming van de wervelkolom. Jaarlijks krijgen ca 4000- 6000 kinderen deze diagnose en ondergaan er in het Erasmus MC hiervoor ca 600 kinderen een operatie. Scoliose ontwikkelt zich vaak tijdens de groeispurt. En wanneer dit te laat ontdekt wordt, is een risicovolle operatie vaak de enige mogelijkheid. De Scolioscoop moet ervoor gaan zorgen dat ouders thuis vroegtijdig scoliose kunnen detecteren bij hun kind. ‘Ons doel is dat geen enkel kind hieraan nog geopereerd hoeft te worden,’

Bij verandering in de wervelkolom is het van groot belang dat er op tijd actie ondernomen wordt. Omdat het vaak gaat om kleine veranderingen die met het blote oog slecht te monitoren zijn lopen kinderen (en hun ouders) het risico om pas te laat in actie te komen. In het verleden werd de rug nog door de schoolarts bekeken maar sinds 2014 wordt dit niet meer gedaan. Met het gevolg dat scoliose steeds vaker te laat ontdekt wordt. Bij late detectie is een operatie, waarbij een deel van de rug voor de rest van het leven moet worden vastgezet, vaak de enige oplossing.

Begin 2022 is er echter een innovatieve thuistest ontwikkeld; de Scoliocoop. Met dit simpele instrument kan gemakkelijk thuis bijgehouden worden hoe het met de (kromming in de) rug gaat. Veranderingen worden vroegtijdig gesignaleerd waardoor er op tijd gehandeld kan worden. Bij een lichte kromming kan de rug in veel van gevallen nog behandeld worden met oefentherapie en/of een brace.

Het Sophia Kinderziekenhuis wil samen met de JGZ (consulatiebureau jeugd en gezin) wetenschappelijk aantonen dat deze thuistest helpt bij de vroege detectie van scoliose en onderdeel moet worden van het bevolkingsonderzoek. Voor deze studie zijn financiële aanvullende middelen noodzakelijk. Het benodigde bedrag is 22.449 euro. De scoliocoop is wereldwijd de eerste thuistest.

Ja, ik doneer voor de scolioscoop

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.