Onderzoek naar het coronavirus bij kinderen

6 mei 2020 Martijn

Het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep. En heeft ingrijpende gevolgen voor onze samenleving. Omdat het een nieuw virus is, weten we er helaas nog te weinig van. Op dit moment lijken kinderen mildere klachten te hebben dan volwassenen. Ook kinderen met een onderliggende ziekte lijken niet een hoger risico te hebben om ernstige klachten te ontwikkelen.

Jonge kinderen en COVID-19

Veel kennis over het coronavirus ontbreekt echter nog. Het is dan ook van groot belang dat we zo snel mogelijk meer leren over de invloed van dit nieuwe virus op kinderen. Wat is de rol van hun afweersysteem, hoe verspreidt het virus zich over de gezinsleden en hoe is de impact van deze pandemie op families? Wat betekenen de overheidsmaatregelen voor de leefstijl, de gezondheid en het welzijn van een gezin?

Onderzoekers van Generation R, de  studie vanuit het Erasmus MC waarbij 10.000 Rotterdamse kinderen worden gevolgd, doen onderzoek naar COVID-19; onder de naam Co-Kids. Hiertoe wordt de aankomende 12 maanden bij honderden gezinnen in Rotterdam én patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis onderzoek gedaan.

Alleen door middel van onderzoek kunnen we begrijpen waarom sommige kinderen wel ziek worden en anderen niet. En kunnen we aanknopingspunten vinden om kwetsbare ouders en kinderen te beschermen. Daarnaast hoopt het Sophia een wetenschappelijke bijdrage te leveren aan de politieke discussie van het openen of sluiten van de scholen, buitenspelen en sporten.

Het onderzoek kan direct van start om zo snel mogelijk antwoorden te geven. Voor dit belangrijke onderzoek komen we graag in contact met particulieren, bedrijven of fondsen die zich willen verbinden aan het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Uw bijdrage kan het verschil maken, zeker in deze tijd.

doneer nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.