Nieuws

Onderzoek gefinancierd vanuit Sophia Fonds wint prijs

23 sep 2021 Merel

Dr. Patrick M. Meyer Sauteur heeft met zijn promotieonderzoek de medische Steven Hoogendijk-prijs gewonnen. Hij kreeg de prijs van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte uitgereikt door burgemeester Aboutaleb. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door het Sophia Fonds.

Meyer Sauteur deed onderzoek naar mycoplasma pneumoniae: een bacterie die vaak leidt tot longontsteking bij kinderen. ‘De manier waarop deze infectie ontstaat, is veelal onduidelijk. Ons onderzoek richtte zich op de rol van antilichamen tegen mycoplasma pneumoniae in het beschermen tegen longziekte.’ De resultaten dragen bij aan betere diagnostisering en behandeling van longziekten die samenhangen met mycoplasma pneumoniae.

Meyer Sauteur deed zijn promotieonderzoek in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis onder begeleiding van prof. dr. Annemarie van Rossum (pediatrische infectieziekten) en prof. dr. Bart Jacobs (neurologie). Hij noemt de prijs  ‘een grote eer’. ‘Vooral omdat deze prestigieuze Nederlandse prijs nu wordt uitgereikt aan een Zwitser. En de prijs is ook een erkenning van de uitstekende samenwerking tussen de onderzoeksgroepen van Annemarie Van Rossum en Bart Jacobs.’ Prachtig nieuws dat dit onderzoek, mede mogelijk gemaakt door financiering uit het Sophia Fonds, nu deze prijs heeft gewonnen.

De Steven Hoogendijk-prijs bestaat uit een penning en geldbedrag. ‘Het geld ga ik gebruiken voor het onderzoek van mijn Childhood Pneumonia Research groep.’ Meyer Sauteur werkt nu in het Universitair Kinderziekenhuis Zürich in Zwitserland. ‘In verschillende projecten werken we nog steeds nauw samen met het Erasmus MC Sopha Kinderziekenhuis.’

Steven Hoogendijk-prijzen

De promotieprijzen van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte worden elke twee jaar uitgereikt. Externe jurycommissies kiezen het beste promotieonderzoek van het Erasmus MC en het beste promotieonderzoek van de TU Delft.

Sophia Fonds

De Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds ondersteunt de missie van het Sophia Kinderziekenhuis: elk kind – ziek, gezond of gezond met beperking – heeft recht op de allerbeste zorg. Dat doen we door de financiële ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.