Steun onderzoek naar aangeboren longafwijkingen

Gezond geboren worden, geen vanzelfsprekendheid

Geboren worden met gezonde longen lijkt misschien vanzelfsprekend. Toch worden er ieder jar kinderen geboren waarbij dit niet het geval is. Zij hebben een aangeboren longafwijking die meestal tijdens de zwangerschapsecho ontdekt wordt. Een longafwijking kan grote gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van de baby. De meest bekende aangebogen longafwijking is CPAM. Waarbij er holtes (cysten) in het longweefsel zitten. Deze baby’s hebben last van infecties, hoesten, kortademigheid of blauw zien. Ook kan de baby een spontane klaplong krijgen en moeten sommige kinderen, hoe klein ook, direct worden geopereerd.

De zorgmedewerkers in het Erasmus MC Kinderziekenhuis kunnen deze kinderen de beste zorg geven. Er bestaan echter nog veel vragen. Zoals: hoeveel kinderen worden er precies met longaandoeningen geboren? Hoe ontstaan deze aandoeningen? Wat is de optimale behandeling? Wel of niet opereren direct na de geboorte? Welke kinderen hebben in de toekomst een verhoogde kans op ernstige ziektes en wat zijn de gevolgen van hun longaandoening op lange termijn? Kortom: veel vragen en nog (te) weinig antwoorden.

Meer kinderen de juiste behandeling

Om antwoorden op deze vragen te vinden doet Marco Schnater, de enige arts in het land die zowel long- als hartchirurg is, met zijn collega’s onderzoek naar deze enstige en zeldzame longafwijkingen bij kinderen. Hierdoor kunnen zij kinderen en hun ouders meer perspectief bieden en de kinderen die een hoger risico lopen om problemen van deze aandoeningen te ondervinden vroegtijdig identificeren en diagnosticeren. Voor dit onderzoek is financiele steun nodig. Uw donatie is dan ook van grote waarde.

Ja, ik steun onderzoek naar aangeboren longafwijkingen