Nieuws

Nieuw lespakket: een kijkje in het kinderziekenhuis

30 jan 2024 Chrisje

Samen met Stichting CED groep is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een lespakket speciaal voor basisschoolleerlingen om zo meer bekendheid te geven aan kinderziekenhuizen. De lessen kunnen gebruikt worden in klassen met een zieke leerling, maar zijn ook geschikt voor scholen die op een andere manier geïnteresseerd zijn in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis of gezondheid in het algemeen.

"Met dit lespakket hopen we het basisonderwijs, het kinderziekenhuis en zieke leerlingen met elkaar te verbinden."

Leerlingen uit groep 5 t/m 8 kennis laten maken met het kinderziekenhuis

Het lespakket bestaat uit vijf lessen. Het lespakket kan volledig ingezet worden, maar als leerkracht kun je er ook voor kiezen om één les of enkele lessen te gebruiken. De leerlingen leren onder andere beroepen uit het kinderziekenhuis kennen, denken na over gezondheid en bespreken verschillende ervaringen over het ziekenhuis. Er worden verschillende werkvormen gebruikt, zoals quizzen (met onder andere vragen over de werking van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld: ‘Wanneer stoppen je oren en neus met groeien?’), video’s en (interactieve) opdrachten. Een voorbeeldopdracht is ‘Test je conditie!’, waarbij kinderen elkaars hartslag meten na een sportieve activiteit.

Dit lespakket is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Zowel voor groep 5 en 6 als voor groep 7 en 8 is er een aparte versie gemaakt om goede aansluiting te vinden bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen.

"Hoe is het voor een kind om langdurig in een ziekenhuis te verblijven? Gaan ze nog naar school, en hoe ziet een kinderziekenhuis eruit?’ Leerlingen krijgen dankzij de lessen antwoord op dit soort vragen. "

Rondleiding door het ziekenhuis

Het lespakket bevat een handleiding en presentaties voor de leerkrachten, en werkbladen voor de leerlingen. Daarnaast bevat het een ouderbrief die scholen kunnen gebruiken om ouders te informeren en betrekken bij het onderwerp.

Bekijk het lespakket

Voor de ontwikkeling is er intensief samengewerkt met medewerkers en patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis. We zijn trots om het resultaat met jullie te delen!

Bekijk het lespakket op deze pagina

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.