Nieuws

Klein gebaar van onschatbare waarde

22 apr 2021 Chrisje

In het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis worden jaarlijks ongeveer 7000 kinderen opgenomen. Een vaak heftige gebeurtenis. De Stichting Vrienden van het Sophia zet zich onder andere in om het verblijf van deze kinderen in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Een van die dingen zijn de Sophia Superaapjes. Kinderen krijgen dit superzachte knuffeltje tijdens hun opname. Het aapje is vanaf dat moment vaak altijd aan hun zij. Hij troost en knuffelt wanneer maar nodig. Een klein gebaar van onschatbare waarde. Lees hieronder enkele verhalen:

Jayla

Dit is Jayla. Ondanks haar zeldzame aandoening is ze bijna altijd vrolijk.

In Nederland is ze de enige met SYT1, een genetische afwijking. Daarnaast ondervindt ze dagelijks de gevolgen van cerebrale parese (gedeeltelijke verlamming) en epilepsie.

In het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is er een centrum voor zeldzame ziekten waar Jayla onder behandeling is. Tijdens één van haar opnames kreeg Jayla haar Superaapje.

Haar moeder vertelt: “Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook thuis is Jayla erg blij met haar lieve Superaapje. Ze vindt hem heerlijk zacht en hij is echt haar nieuwe vriendje geworden”.

Bobbi
Bij haar geboorte hing Bobbi’s leven aan een zijden draadje. Ze werd vijf weken te vroeg geboren, woog maar 1800 gram en bleek een slokdarmasluiting te hebben.

Meerdere operaties in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis volgden. Door een reeks complicaties lag kleine Bobbi wel vijf maanden in het ziekenhuis.

“Superaapje gaat vanaf het begin al getrouw mee naar al haar opnames, operaties en controles. Een superzacht vriendje”. 

 

Noah
Deze lieve bink is de bijna 3-jarige Noah.

Toen hij nog maar een paar weken oud was werd er op het consultatiebureau een flinke hartruis ontdekt. De daaropvolgende dagen ging het snel bergafwaards met hem.

In het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis werd ontdekt dat Noah een zeldzame en ernstige hartafwijking heeft. Vele opnames, spannende momenten en operaties volgden.

Gelukkig was daar Superaap, of eigenlijk “Aapie” zoals hij hem zelf noemt. En tot op de dag van vandaag zijn deze twee dikke maatjes en moet “Aapie” overal mee naar toe. “Aapie” hoort er gewoon helemaal bij!

Ieder jaar zet de Stichting Vrienden van het Sophia zich in om geld op te halen voor deze knuffelaapjes. De aapjes kosten 10 euro per stuk en vanuit de opbrengst wordt belangrijk wetenschappelijk onderzoek gesteund. Wil je meer weten of direct aapjes doneren klik dan hier

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.