Dit doe ik: Sanne Polak

In de rubriek ‘Dit doe ik’ stellen wij de bijzondere medewerkers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis aan jullie voor. Vandaag is dat verpleegkundige IC Neonatologie Sanne Polak. Zij is één van de verpleegkundigen in het Moeder en Kind Centrum van het Sophia, waar alle disciplines aanwezig zijn om complexe zorg aan moeder en kind te leveren.

Mijn beroep:
“Sinds 2011 werk ik als verpleegkundige op de afdeling Neonatologie in het Sophia Kinderziekenhuis. Hier zorgen we voor te vroeg geboren kinderen vanaf 24 weken zwangerschap. Maar ook voor kinderen die op tijd zijn geboren en intensieve zorg nodig hebben.”

Motivatie:
“Ik ben trots om in het Sophia te werken. We zijn de grootste neonatale IC van West-Europa. Het leuke aan mijn werk is de veelzijdigheid. Uiteraard de intensieve zorg aan pasgeboren baby’s, maar ook het informeren en begeleiden van ouders hoort bij mijn werk. Naarmate een kindje sterker wordt, leren ouders stapje voor stapje zelf voor hun kindje te zorgen.”

In liefdevolle handen:
“Als ouder wil je er niet aan denken dat je kindje hier ligt. Toch is het soms de realiteit. Ouders moeten ’s avonds naar huis terwijl hun kindje bij ons achterblijft. Ik ben me er altijd van bewust dat wij de zorg dragen voor hun ‘kostbaarste bezit’. Ik wil ouders het vertrouwen geven dat hun kindje bij ons in goede en liefdevolle handen is.”

“Meestal komt het goed, maar we moeten ook weleens slecht nieuws brengen, als een kindje het niet gaat redden of een beperking zal hebben. Dat went nooit. Verdriet en vreugde liggen dicht bij elkaar. Na zo’n slechtnieuwsgesprek kan een ander kindje op de afdeling bijvoorbeeld ineens zelfstandig ademen.”

“We hadden hier eens een jongetje dat met 25 weken was geboren. Het mannetje lag lang bij ons op de afdeling en het was meerdere malen kantje boord vanwege zijn slechte longen. Jaren later kwam moeder naar het ziekenhuis voor een follow up. Ik was toen zelf net zwanger. Het jongetje was vier, rende door de wachtkamer en kletste voluit. Hij was zo leuk! Dan weet je waarvoor je het doet.”

Innovaties:
“Ons vak staat nooit stil, er komen doorlopend nieuwe innovaties op de markt. Dat maakt het werk zo interessant! Nu werken we bijvoorbeeld met de HeRo, een monitor die vroegtijdig infecties kan voorspellen, opsporen en behandelen.”

Vrije tijd:
“Als ik vrij ben, doe ik leuke dingen met mijn zoontje Bram en mijn man Rody. We hebben ook een beagle, Jip! Ik ben gek op lekker eten, reizen en festivals bezoeken. Om fit te blijven doe ik aan CrossFit.”

Wil je Sanne en haar collega’s van de IC Neonatologie dagelijks volgen? Dat kan via hun instagram account: nicu.erasmus.sophia

Stuur reactie

Beveiligingsvraag *

sophietje