Gerealiseerd; Onderzoek naar invloed coronavirus op kinderen

Het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep. En heeft ingrijpende gevolgen voor onze samenleving. Omdat het een nieuw virus is, weten we er helaas nog te weinig van. Op dit moment lijken kinderen mildere klachten te hebben dan volwassenen. Toch zijn er aanwijzingen dat het virus mogelijk minder onschuldig is voor jonge kinderen en zwangere vrouwen dan we dachten.

Het is ook onduidelijk of sommige kinderen met onderliggende ziekte een hoger risico hebben om ernstige klachten te ontwikkelen. Het is dan ook van groot belang dat we zo snel mogelijk meer leren hierover.

Jonge kinderen en COVID-19: waarom worden sommige kinderen wel ziek en anderen niet?

Er is meer kennis nodig over de invloed van het virus op kinderen. Wat is de rol van hun afweersysteem, hoe verspreidt het virus zich over de gezinsleden en hoe is de impact van deze pandemie op families? Wat betekenen de overheidsmaatregelen voor de leefstijl, de gezondheid en het welzijn van een gezin?

Onderzoekers van Generation R, de  studie vanuit het Erasmus MC waarbij 10.000 Rotterdamse kinderen worden gevolgd, doen onderzoek naar COVID-19; onder de naam Co-Kids. Hiertoe wordt de aankomende 12 maanden bij honderden gezinnen in Rotterdam én patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis onderzoek gedaan.

Alleen door middel van onderzoek kunnen we begrijpen waarom sommige kinderen wel ziek worden en anderen niet. En kunnen we aanknopingspunten vinden om kwetsbare ouders en kinderen te beschermen. Daarnaast hoopt het Sophia een wetenschappelijke bijdrage te leveren aan de politieke discussie van het openen of sluiten van de scholen, buitenspelen en sporten.