Project

Onderzoek naar plotse hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. En zelfs als de kinderen de reanimatie overleven, houden ze er vaak blijvende schade aan over, die hun toekomst beperkt. De oorzaak van plotse hartstilstand is vaak een levensbedreigende hartritmestoornis. Als het risico op levensbedreigende hartritmestoornissen eerder wordt herkend, kunnen deze kinderen sneller behandeld worden. Dat kan plotse hartdood voorkomen.

Maar hoe herkennen we een risico op levensbedreigende hartritmestoornissen? En hoe behandelen we deze hartritmestoornissen om de plotse hartstilstand te voorkomen? Deze vragen proberen we met onderzoek te beantwoorden. Dit doen we door bij een groep kinderen die een plotse hartstilstand hebben doorgemaakt te onderzoeken of ze eerder herkend hadden kunnen worden als risico groep. Daarnaast onderzoeken we manieren waarop we deze kinderen kunnen behandelen met zo min mogelijk complicaties en bijwerkingen, zodat ze tegelijkertijd een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

Janneke Kammeraad, kindercardioloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en hoofdonderzoeker, vertelt:

"Plotse hartstilstand komt niet alleen bij volwassenen voor, maar ook bij ogenschijnlijk gezonde kinderen. Een dramatische gebeurtenis, die met behandeling vaak voorkomen kan worden."

Om aan de slag te gaan met dit levensreddende onderzoek, is extra financiële steun nodig. Wil jij helpen? Draag dan bij aan dit mooie project!

Ja, ik draag bij aan onderzoek naar plotse hartstilstand bij kinderen

Dit onderzoek maakt deel uit van de campagne ‘Hartje Rotterdam’ waarin we aandacht vragen voor cardiologie onderzoek in het Erasmus MC. Ga voor meer informatie over de campagne of het steunen een van de andere onderzoeken naar www.erasmusmc.nl/hartjerotterdam

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit het Sophia.